Despre adevar si minciuna

Desi  exista diferente de cultura certe de la zona la zona, in mare oamenii sunt surprinzator de “aceeasi” in orice colt de lume.  Ma amuz  cand intalnesc tineri din Ardeal  la care gasesc frapanta sinceritatea. Plec cu gandul in trecut si ma imaginez pe mine cand am aterizat din Ardeal in inima Regatului si incerc sa ma vad asa cum ma vedeau concitadinii mei acum treizeci de ani… imi inspira un film de comedie !

Utilizarea minciunii in Regat are aspect de Pelagra. M-am gandit la un moment dat ca sefii executivi ar trebui selectati cu precadere din Ardeal iar diplomatii si comerciantii din Regat, caci Regatul poate da niste mincinosi foarte rafinati, daca sunt suficient de scoliti !

Totusi ce ne facem cu cei insuficient scoliti, nu de scoala ci de viata, care isi trec zilele precum « gasca prin apa », adica nu se prinde nimic de ei ? Din toate situatiile intalnite de mine in viata am constata ca intotdeauna  adevarul  este la suprafata, foarte usor de vazut ! Oricine doreste sa-l vada poate avea acces la el dar in majoritate, oamenii nu sunt interesati .

Am parul cret din nastere. In tinerete il aveam inele, inele si frecvent eram intrebata « unde mi-am facut parul ». Daca raspundeam cu adevarul, invariabil venea replica: “nu cred”. Obosita sa mai fac fata justificarilor spuneam “ nu vreau sa va spun unde mi l-am facut” (daca interlocutorul meu era identificat ca persoana care asteapta acest raspuns). Incredibil cata satisfactie genera acest raspuns si era imediat acceptat ca fiind “adevarat”!

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.