Doamna Arimescu

Materiile mele preferate erau matematica și fizica . Nu cred că există cineva din generația mai ¨veche¨ care să nu fi făcut exerciții la mate din cele doua culegeri ¨Arimescu¨ și ¨Gheba¨ !

Anul întâi de liceu, eram printre copiii buni la matematică. Făceam și sport, aceasta era pasiunea mea și acolo imi concentram cel mai mult atenția ! În primele trei trimestre ale anului aveam note de 9 și 10. 8 era o excepție la matematică. Dar iată că a venit primăvara, a inceput sezonul competițional și aproape în fiecare săptămână eram plecată la câte un concurs (cu scoatere din activitatea școlară), joia și vinerea ! În aceiași perioadă, la școală, a început studierea trigonometriei și s-a operat o schimbare de orar, aveam matematică, câte doua ore, joia și vinerea…catastrofa ! Nu am prins nici o ora de trigonometrie, timpul de studiu s-a redus considerabil cu atâtea deplasări, lucrările de control le dădeam de una singură fiindcă permanent erau cu regim de recuperare. Rezultatul : 4 pe linie ! Profesoara mi-a trimis  mesaje prin colegi să o caut și să merg să-mi corectez situația la invățătură dar eu știam că nu am ce corecta fiindcă nu știam absolut nimic și nu aveam nici timpul necesar pentru a recupera o asemenea cantitate de informație. Am rămas corigentă pe ultimul trimestru și profesoara de matematică, după ce a fost nevoită să-mi încheie media sub această formă, s-a hotărât să le faca o vizită părinților mei (eu eram în cantonament) ! Le-a cerut expres să-mi interzică să mai fac sport dacă vor să ¨ iasă ceva din mine  ¨!

Când am sosit acasă s-a încercat binențeles impunerea acestei soluții dar am refuzat categoric ! Atunci (mai ales fiindcă urma treapta  a II-a) s-a luat hotatarea de-a face pregatire. Mama mea era colega de serviciu cu soțul celebrei profesoare  Arimescu Aurelia, autoare de culegeri care preda la Liceul de matematică –fizică și a insistat să fiu primită la meditații… vă dați seama, ce pretenție absurdă să apelezi la un asemenea profesor pentru un corigent la matematică ! Doamna a refuzat categoric !

Totuși mama mea a insistat.  Soțul d-nei Arimescu i-a spus că nu are ce să facă dar să venim într-o vizită (fără ca d-na Arimescu să știe și să incercăm să o convingem). Zis și făcut ! Când urcam în bloc, dânsii tocmai coborau, ne-am întalnit pe scări. Doamna nici nu a vrut să asculte, era chiar agasată de insistență dar soțul a rugat-o să stea două minute de vorbă. În final doamna a acceptat, s-au întors din drum și cu o atitudine foarte fermă l-a trimis pe soțul său și pe mama mea la bucătărie să bea o cafea și pe mine m-a poftit la masa din sufragerie.

Ne-am așezat și m-a întrebat :

–          Te rog spune-mi, cine dorește să faci pregătire la matematică, tu sau mama ta ?

–          Eu !

Doamna Arimescu a fost surprinsă de răspuns.

–          De ce ?

–          Fiindca am fost un elev  bun la matematică dar fac si sport, am fost plecată la fiecare sfârsit de săptămână , am pierdut toate orele de matematică și am rămas corigentă pe ultimul trimestru. Părinții vor să-mi interzică să mai fac sport dar, eu vreau să le fac pe amândouă!

–          Și cu ce anume ai vrea să începi ?

–          Trigonometrie…nu știu nimic !

–          Bine, de joi începem !

Ne-am întors la bucătărie, doamna Arimescu le-a spus, spre stupefacția lor totală, că de joi începem pregatirea și am plecat cu toții căci nu apucaseră nici să pună pe foc ibricul de cafea ! La treaptă am luat  9,82 la matematica iar D-na Arimescu a rămas în viața mea un model de excelență, seriozitate, modestie și firesc uman ! Mă aștepta cu dulceață și râdeam cu sinceritate pentru bucurii simple !

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.