Nostalgii comuniste, constatari “capitaliste”.

Mi-am adus aminte nasterea fiului meu si sosirea mea cu el acasa.

Din prima zi a sosit medicul de circa, a consultat copilul, mi-a dat tot felul de indicatii si fiindca facusem prea cald in camera si copilul era cam incins, a mai trecut peste cateva ore sa se asigure ca intradevar aceea era singura cauza.  Apoi timp de doua saptamani a trecut in fiecare dimineata medicul si in fiecare dupaamiaza asistenta. Medicului nu i-am dat niciodata nimic sau poate un pachet de cafea per  total. Asistenta cred ca a venit cel putin primele luni zilnic si imi aduc aminte ca i-am dat niste lana de casa pentru care a fost foarte bucuroasa caci la munte sosetele de lana facute de bunica sunt obligatorii si doamna avea nepoti.

Nu am avut niciodata grija vaccinarilor, acestea erau in sarcina asistentei si a medicului, ma atentionau de cu o saptamana inainte si erau strict programate si controlate. La injectii plateam ca si azi.

Ca tanara mamica cu nou nascut am avut tot sprijinul Ministerului Sanatatii Comuniste desi pentru intentii sau actiuni de contraceptie riscai sa se ocupe Ministerul de Interne de tine (depindea foarte mult de omul care ocupa functia). Cu mancarea era mai complicat desi laptele praf pentru sugar era asigurat gratuit pana la o anumita varsta dar mai apoi laptele era la ratie, trebuia sa stai la coada sa-l ridici si trebuia sa ai o solutie pentru copil pe timp de iarna cand nu-l puteai lua cu tine sa faca si el coada.

Ce am costatat ca se intampla azi ? Pentru Statul Roman Democratic mama si noul nascut ca si medicul dealtfel, nu exista ! Conditionarea actului medical mai ales la personalul medical cu studii medii este o regula, nu o exceptie ! Contraceptia este la liber, Ministerul de Interne nu mai are efective nici pentru hotii de la sate daramite pentru infractiuni complexe cum sunt cele ale « baietilor destepti » din sanatate!

Am un mare respect si o mare apreciere pentru toti medicii care isi fac datoria practicandu-si meseria in conditiile rusinoase asigurate de catre statul roman si sunt de acord cu coplata voluntara la medic si impozitarea acestor venituri in situatia actuala de totala incompetenta a Parlamentului. Sistemul de Sanatate insa, nu se poate repara decat prin vointa si responsabilitatea celor din interior si prin alt fel de politici. Conditionarea actului medical de catre stat in primul rand, de catre personalul medical cu studii medii in majoritate si chiar de catre unii medici este o infractiune !

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.