Ce se intampla si de ce se intampla?

Perspectiva din care va scriu nu este aceea a unui « expert » ci pur si simplu a unui practician. M-am format in Romania (la Uzina ARO) si am reusit sa lucrez in cadrul unui Concern american, pentru operatiunile din Germania, cu sefi germani .
Ceea ce va scriu aici deci, nu sunt definitii culese din carti ci pur si simplu incerc sa explic care ar fi reperele de baza pentru un sistem functional in primul rand si apoi, performant.
1. Schema organizatorica. Aceasta nu trebuie sa fie nici incarcata si nici sa prezinte goluri. Responsabilitatile trebuie sa fie clar atribuite iar schema ierarhica sa functioneze ca schema de control prin competenta si responsabilitate (adica, nu te controlez cand vreau eu ca sa-ti vanez greselile si sa-ti arat cine este seful ci permanent pentru a preintampina greselile si a oferi consultanta in problemele care nu pot fi solutionate de catre subalterni) ;
2. Procedurile de lucru. Procedurile trebuie sa fie simple, clare,obligatorii si in concordanta cu realitatea fenomenului fizic, a schemei ierarhice si a atribuirii responsabilitatilor . Ca o parateza, in cea mai mare majoritate in Romania Procedurile sunt intocmite de catre teoreticieni si din acest motiv cele mai multe nu corespund realitatii din teren si multe dintre ele incurca nu fluidizeaza functionarea sistemului.

Cand Romania a trecut la o alta forma de Stat, a fost (binenteles) schimbat intreg sistemul de evidenta contabila. Nu pot face o paralela fiindca nu l-am cunoscut pe cel vechi, care probabil a fost adaptat unei economii controlate de stat dar va pot explica care sunt erorile majore ale celui nou( cu implicatii esentiale in dezvoltarea economica a tarii).
Romania declara ca a copiat si adoptat sistemul Francez dar din pacate in realitate nu a copiat un sistem ci doar parti ale mai multor sisteme, au mai facut niste incurcaturi pe ici pe colo, facand o « varza », fara cap, fara coada si fara structuri logice functionale.

copyright  www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.