Cum întotdeauna am avut mijloace puține, am dezvoltat o deprindere de a mă descurca și în situații complexe cu soluții simple. Eu am luat întotdeauna în serios faptul că sunt cetățean al României, că România are obligații față de mine prin Constituție. Am greșit (și probabil voi mai greși) în calitatea mea de cetățean, dar greșelile mele față de greșelile statului față de mine sunt de-a dreptul neglijabile!
Am pășit într-un nou Mileniu, ni s-a schimbat viața foarte mult într-un interval foarte scurt de timp, dar suntem pe cale de a păși într-o cu totul altfel de organizare statală (căci eu sper să rămînem la tipul de organizare statală, cea globală arățându-și mai degrabă ticăloșia decăt incapacitatea).
Nu putem să nu adoptăm saltul tehnologic, dar cum îl asimilăm respectând în același timp Drepturile Omului? Nu putem altfel decât prin Lege!
S-a încercat forțarea Constituție de către serviciile secrete, căci dânșii sunt efectiv în imposibilitate de a lucra. Dar nu aceasta este soluția, căci o astfel de abordare crează un risc major de securitate a vieții individuale. Soluția este în adoptarea legilor necesare, armonizate cu Aliații. Problema Drepturilor Omului este o problemă deosebit de serioasă peste care nu se poate trece, de aceea rolul Avocatului Poporului va trebui umpic actualizat. În primul rând, el ar trebui să reprezinte cu adevărat poporul ( să fie funcție electivă) și să se implice în asistarea cetățeanului (ca individ sau colectivitate) cînd acesta ajunge într-o situație de raport de forțe disproporționat. Vă dau exemplu contractele cu firmele de telefonie. Ca să cumpăr azi un telefon, pe deplin conștient și asumat, cu certitudinea că-mi vor fi respectate drepturile, ar trebui să-mi pot angaja una dintre cele mai bune case de avocatură și să aștept căteva luni de negocieri între avocați, ca să cumpăr bietul telefon (timp în care modelul pentru care am optat a îmbătănit moral și o iau de la capăt). Asta este o nebunie!
Nouă trebuie să ni se garateze cetățenia, statului trebuie să i se garanteze Constituția!
copyright www.prietendeprofesie.ro