Nostalgii comuniste, constatări capitaliste.

Mi-am adus aminte nașterea fiului meu și sosirea mea cu el acasă.

Din prima zi a sosit medicul de circă, a consultat copilul, mi-a dat tot felul de indicații și fiindcă făcusem prea cald în cameră și copilul era cam încins, a mai trecut peste câteva ore să se asigure că într-adevăr aceea era singura cauză.  Apoi, timp de două săptămâni a trecut în fiecare dimineață medicul și în fiecare după-amiază asistenta. Medicului nu i-am dat niciodată nimic sau poate un pachet de cafea per  total. Asistenta cred că a venit cel putin primele luni zilnic și îmi aduc aminte că i-am dat niște lână de casă pentru care a fost foarte bucuroasă, caci la munte șosetele de lână făcute de bunica sunt obligatorii și doamna avea nepoți.

Nu am avut niciodată grija vaccinărilor, acestea erau în sarcina asistentei și a medicului, mă atenționau de cu o săptămână înainte și erau strict programate și controlate. La injecții plăteam ca și azi.

Ca tânără mămică cu nou născut am avut tot sprijinul Ministerului Sănătății Comuniste deși pentru intenții sau acțiuni de contracepție riscai să se ocupe Ministerul de Interne de tine (depindea foarte mult de omul care ocupa funcția). Cu mâncarea era mai complicat deși laptele praf pentru sugar era asigurat gratuit până la o anumita vârstă, dar mai apoi laptele era la rație, trebuia să stai la coadă să-l ridici și trebuia să ai o soluție pentru copil pe timp de iarnă când nu-l puteai lua cu tine să facă și el coada.

Ce am costatat că se întâmplă azi ? Pentru Statul Român Democratic mama și noul născut, ca și medicul dealtfel, nu există ! Condiționarea actului medical, mai ales la personalul medical cu studii medii, este o regulă nu o excepție! Contracepția este la liber, Ministerul de Interne nu mai are efective nici pentru hoții de la sate, darămite pentru infracțiuni complexe cum sunt cele ale « băieților deștepți » din sănătate!

Am un mare respect și o mare apreciere pentru toți medicii care îsi fac datoria practicându-și meseria în condițiile rușinoase asigurate de către statul român și sunt de acord cu coplata voluntară la medic și impozitarea acestor venituri. Sistemul de Sănătate însă, nu se poate repara decât prin voința și responsabilitatea celor din interior și prin altfel de politici. Condiționarea actului medical de către stat în primul rând, de către personalul medical cu studii medii în majoritate și chiar de către unii medici este o infracțiune !

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.