ONG-ul

Comentariu la postarea D-lui Adrian Nastase:

Despre unele ONG-uri

Subiectul ONG-urilor ma preocupa in general iar problema lor, nu doar de finantare ci si de functionare (desi cred ca este in stransa legatura una cu alta) este un subiect de cautare de solutii. In opinia mea este o mare problema romaneasca conceptia inradacinata ” sa ne dea si sa ne faca”!
In cazul ONG-urilor “sa ne dea cineva bani sa functionam” ori un ONG trebuie sa fie in fapt un organism de reprezentare a unei comunitati care ar trebui sa se autofinanteze, sa existe un asemenea interes comun si determinare colectiva pentru care sa se implice o masa de cetateni, reprezentata de acest ONG! Din pacate la noi ONG-ul este perceput ca un organism exterior preocuparilor noastre zilnice care trebuie “sa faca” , “sa lupte”, “sa ne dea” in timp ce beneficiarii asteapta pasiv rezolvarea de catre altii a propriilor lor probleme!
Problemele majore nu sunt de finantare ci de educatie, de determinare si de feedback al Institutiilor Statului !
Un adevarat flagel este “gratuitatea”, ideea ca poti primi ceva fara a da nimic la schimb! Faptul ca de Ziua Nationala se primeste gratuit mancare este degradant pentru un Stat! Asa ceva ar fi de conceput doar intr-un cadru foarte bine organizat in Orfelinate, Camine de Batrani si alte centre de Asistenta Sociala, in rest aceasta ar trebui sa fie principala zi de colectare de fonduri pentru OMG-uri, tot ceea ce se ofera sa fie la pret redus (dar in nici un caz gratuit) si banii sa fie incasati pentru proiecte precise!
In acelas mod vad foarte grav degradarea comunitatilor de la sate. Cel putin in zona de munte opulenta satenilor este izbitoare, toti au case cu etaj, mini blocuri in curte dar nu ar iesi in fata casei sa-si tunda iarba sau sa curete rigolele, asa ceva a devenit sub demnitatea lor de “domni”! “Sa ne faca Primarul” desi impozitele pe care le platesc nu ar putea finanta nici macar stropirea cu apa a asfaltului, o singura data pe an !
Aceste realitati impreuna cu degradarea Institutiilor Statului care nu mai servesc de mult scopul pentru care au fost create ci reprezinta doar organisme de satisfacere a unor oportunitati personale pentru increngaturi de rudenii sau de alte interese, ne-au degradat ca natiune!

copyright  www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.