Răspuns la întrebarea nr.5

DAN VOICULESCU:  « Omenirea, incotro ? »

Intrebarea 5 /pag.25 /« Cum se justifică trinomul economic – politic- servicii de informații ? »

Răspunsul meu :

Am ales să răspund prima dată la această intrebare fiindcă am scris deja un comentariu pe acest subiect pe blogul meu, nu despre cum se justifică apariția serviciilor ca « jucător », ci despre necesitatea de a se trece de la nivelul  de « servicii », la cel de « producție de securitate »!

Serviciile de informații au intrat în joc ( în opinia mea) în mod natural, împinse de nevoi și obligații imediate, generate de evoluția computerelor, a tehnologiilor de comunicare și de culegere de informații. De acțiunile celorlalte state sau provocări organizaționale nestatale.

Urmează să citesc acest capitol « Starea lumii. Diagnostic și remedii », dar în prezentarea lui scrieți : « …sunt analizate câteva dintre problemele grave cu care se confruntă umanitatea la nivel global… Acestea sunt numite « amenințări existențiale », pentru că în ultimă instanță pot duce la distrugerea completă a vieșii și a planetei ».

În această situație am ajuns,  statele nu sunt organizate corespunzator pentru a face față acestor amenințări, politicul se mișcă greu și prost, economicul este în criză,  suntem într-o situație de vulnerabilitate care necesită acțiuni de protecție!

Opinia mea este că omenirea deja a pornit spre forme de organizare statală securitare, căci amenințările secolului XXI au forțat o astfel de decizie (nu doar cele de terorism, acestea sunt în acest moment recunoscute oficial).

Se produc derapaje sau abuzuri  în toate domeniile și în toate serviciile,  tocmai fiindcă nu putem stabili încă o formă de organizare viabilă, cuplata la realitatea vremurilor!

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.