Aurel, libertate cu liceeni comuniști.

Aveam 14 ani, eram în clasa a 8-a și urma să fim făcuți UTCisti (UTC = Uniunea Tineretului Comunist). Eu și încă trei colegi urma să fim primiți în UTC de către o mica organizație a clasei de arte plastice de la Liceul Pedagogic din oraș. Pe atunci, în tot orasul existau doar vreo 12 locuri de pictura și vreo 12 locuri de muzică, într-o singura clasă de arte plastice.Printre noi, colegul nostru  Aurel care, era nu doar foarte inteligent dar, avea o voce de bariton și un simt al umorului deosebit.

A început ședința. In prezidiu,  ¨invitat¨ de onoare, o doamnă, secretara PCR (Partidul Comunist Romana).

Ne-am spus fiecare « poezia ».

Un elemet din prezentare era : ce sunt părinții.

A urmat Aurel. Si-a spus și el poezia. Dupa ce a încheiat, secretara PCR, cu un ton și o atitudine superioară îl intreabă :

– Si ce spuneai că este tatăl tau ?

– Pastor la biserică.

– Si tu, tu mergi la biserică?

– Merg ! Merg și cânt în fiecare duminică și la toate repetițiile cu corul bisericii.

– Hmmmm …Si ia spune-mi tu, cind  iți dă tatăl tau  Biblia lui s-o citești…

Nu a mai apucat sa-și termine fraza căci, Aurel i-a răspuns promt:

– Nu este nevoie sa-mi dea tata Biblia lui, o am pe a mea !

Nu-mi mai aduc aminte toate replicile dar, în acesta maniera s-a desfasurat toată conversația dintre un copil de 14 ani și o secretara de partid, în fața căreia profesorii luau pozitia de « drepti ».

In final, secretara PCR ii spune :

– Daca vrei să fii primit în rândurile UTC trebuie să-ți iei angajamentul că nu te mai duci la biserică.

– Eu doresc sa merg la biserică si să fiu si UTCist, răspunde Aurel. Nicăieri in Statutul Organizației UTC nu scrie că nu am voie să merg la biserică dacă sunt membru UTC.

La replica asta, secretara de partid, se bâlbâie putin dezorientată în timp ce clasa începe să murmure și din câteva colturi să se strige:

– Să se supună la vot! Să se supună la vot!

Ignorand freamătul clasei, secretara o obligă pe comandanta clasei să ia cuvatul și sa-i comunice lui Aurel că nu poate fi primit in randurile UTC.

Comandanta, se ridica în picioare și cu voce scăzuta, gâtuită de plâns, cu privirea în pămant șoptește:

– Fiindcă nu îndeplinești condițiile cerute, nu poți fi primit în rândurile UTC.

– Să se supună la vot! Să se supună la vot!…. toată clasa vocifera, ridicată in picioare. Atunci, comandanta clasei se adresează secretarei :

– Conform statutului UTC orice acceptate sau respingere a unui candidat se poate face doar în urma votului organizației UTC. Deci, supun la vot primirea Tovarășului L Aurel în UTC:  Cine este pentru? Toată lumea ridica mâna, mai putin secretara și comandanta. Cine este impotrivă ? ridică mâna secretara. Cine se abtine ? ridica mâna comandanta clasei. Deci, Tovarășul L Aurel a fost primit în rândurile UTC cu 26 de voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă.

Sedința s-a încheiat, secretara PCR plecand roșie la fața de iritare. Am asteptat câteva săptămâni sosirea carnetelor de membru. Ne întrebam dacă va sosi și carnetul de membru UTC a lui Aurel. Odata cu carnetele noastre, a sosit și carnetul lui !

Am întâlnit azi forme de neseriozitate, lipsă a cuvântului și a curajului, constrangere și autoconstrangere la oameni maturi, mulți cu înalte funcții care, mă fac să mă indoiesc că azi, in așa-zisa democrație, există libertate ! Lucru cert, tinerilor nu li se oferă nici un fundament pe care să se dezvolte!

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.