Ia-ți domnule impozitul și nu te băga în viața mea!

Problema noastră este că nu am reușit in 30 de ani să avem o piața liberă și astfel, nimeni nu pare să sesizeze că legea incriminează evidența contabilă dublă și nu evidența frauduloasă.

Nu mai vorbesc că evidenta contabila dublă este obligatorie (și practicată de orice antreprenor mai ridicat )dar, în opinia mea, ca să ai un business de succes ai nevoie de trei contabilitati: una de business, una de finanțare și abia în ultimul rând de cea reglementată de stat (aceasta din urmă fiind prin natura ei retroactivă). Mie mi-a plăcut și m-am preocupat de prima: contabilitatea de business (numită de gestiune) sau mai degraba i-as spune evidența structurii de business căci, in aceasta este implicat direct proprietarul afacerii. El dă directia ei, contabilul doar trebuie să aibă capacitatea de a desena o structură după cerintele proprietarului și în conformitate cu legea. Ca la croitor, acesta este “un costum la comandă” dar care, binențeles, respectă legi stricte ale breslei. Si în structura de finanțare este implicat direct proprietarul căci, finanțistii doar țin evidența și il pun la curent pe proprietar cu nevoia de finanțare, proprietarul fiind cel în măsură să facă rost de bani. Se imprumută, își caută parteneri sau finanțatori sau (frecvent) se împrumută în nume propriu de la prieteni.

Faptul că la noi statul cere (ca in epoca comunistă cand proprietar unic era statul) raportări de contabilitate de gestiune pe articole de calculație obligatorii prin lege este o flagrantă incălcare a dreptului la proprietate. Aceasta contabilitate reflectă afacerea și ar trebui să fie secretă. Ea ca atare, cea practicată în economiile de piață adevarate, nu este publicată nicăieri căci reflectă priceperea proprietarului în afaceri. Se supune doar unor punctaje pe documentele legale din contabilitatea financiară și unor punctaje finale generale din situațiile financiare (Bilant și Cont de Profit și Pierdere). Structura ei, articolele de calculație, nu sunt treaba statului! Treaba statului este să spună clar ce datorează omul de afaceri statului și să-și încaseze banii. Cum gândeste omul de afaceri să-și gestioneze afacerea, respectand legea, ține de dreptul la proprietate. A-mi impune un articol de calculație este ca și cum mi-ai impune ce culoare să aiba vopseaua lavabilă din sufragerie și dormitor și ce tip de faianță să-mi pun în baie. Ia-ți domnule impozitul și nu te băga in viața mea!

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.