Despre adevăr și minciună

Deși  există diferențe de cultură certe de la o zonă la alta, în mare oamenii sunt surprinzător de “aceiași” în orice colț de lume.  Mă amuz  când întalnesc tineri din Ardeal la care găsesc frapantă sinceritatea. Plec cu gândul în trecut și mă imaginez pe mine când am aterizat din Ardeal în inima Regatului și încerc să mă văd așa cum mă vedeau concitadinii mei acum treizeci de ani… îmi inspiră un film de comedie !

Utilizarea minciunii în Regat are aspect de pelagră. M-am gândit la un moment dat că șefii executivi ar trebui selectați cu precădere din Ardeal, iar diplomații și comercianții din Regat, căci Regatul poate da niște mincinoși foarte rafinați, dacă sunt suficient de școliți !

Totuși, ce ne facem cu cei insuficient școliți, nu de școală ci de viață, care își trec zilele precum « gâsca prin apă », adică nu se prinde nimic de ei ? Din toate situațiile întalnite de mine în viață am constatat că întotdeauna  adevărul  este la suprafată, foarte ușor de văzut ! Oricine dorește să-l vadă poate avea acces la el, dar în majoritate, oamenii nu sunt interesați de el .

Am părul creț din naștere. În tinerețe îl aveam inele, inele și frecvent eram întrebată « unde mi-am făcut părul ». Dacă răspundeam cu adevărul, invariabil venea replica: “nu cred”. Obosită să mai fac față justificărilor spuneam “ nu vreau să vă spun unde mi l-am făcut” (dacă interlocutorul meu era identificat ca persoană care așteaptă acest răspuns). Incredibil câta satisfacție genera acest răspuns și era imediat acceptat ca fiind “adevărat”!

copyright www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.