De ce control costurilor este un element major de securitate si nu o chestiune de contabilitate?

In primul rand trebuie facuta o diferentiere foarte clara intre ceea ce inseamna Controlul intern, obisnuit intr-o intreprindere si ce inseamna controlul costurilor.

Acestea sunt actiuni ce se desfasoara in sisteme de referinta diferite. Ele se completeaza dar nu se confunda.

Controlul intern, verifica cu precadere legalitatea actiunilor si a documentelor, incadrarea in norme standardizate la nivel national.

Controlul costurilor este cu totul altceva! Controlul costurilor nu este “contabilitate”, contabilitatea de gestiune (contabilitatea costurilor) fiind doar un limbaj de preluare si prelucrare a informatiei de pe traseul ei fizic iar programul informatic nu este dacat mijlocul prin care pot “scrie” foarte rapid si pot sorta si prelucra ordonat, in acest limbaj. Deci, nici contabilitatea de gestiune si nici programul informatic nu-mi furnizeaza informatii ci doar ma ajuta sa le culeg, sa le “scriu”, sa le sortez, sa le prelucrez si sa pot oferi in final o imagine a realitatii fizice usor de citit pentru analist si pentru decident.

Materia prima a controlului costurilor este “informatia”.

Binenteles ca se incadreaza in sintagma universal  valabila “totul este informatie”, dar  domeniul Controlului intern este déjà cuprins intr-un sistem national standardizat pe cand domeniul costurilor nu.

Controlul costurilor implica in primul rand intelegerea fenomenului fizic in procesul de productie, apoi punerea acestuia intr-o structura (schema) de functionare. Odata conturata schema generala de functionare se determina centre, noduri si sisteme de siguranta pe circuit, toate acestea fiind menite in fapt sa asigure culegerea de informatii in conditii de ordine, de adevar si de protectie a sistemului si totodata sa ofere “centre regionale de comanda” pentru punerea in aplicare a deciziilor.

Obiectivul acestei organizari si a acestui control este optimizarea.

Daca avem o “contabilitate de gestiune” si un program informatic fara sa avem un “circuit functional” si o “schema de functionare” este echivalent cu a dori sa mancam o Pizza ( 🙂 ) dintr-o fotografie a unei Pizza!

copyright  www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.