Poți mânca o pizza dintr-o fotografie?

Controlul costurilor nu este “contabilitate”, contabilitatea de gestiune (contabilitatea costurilor) fiind doar un limbaj de preluare și prelucrare a informației de pe traseul ei fizic, iar programul informatic este mijlocul prin care pot “scrie” foarte rapid, pot sorta și prelucra ordonat, în acest limbaj, informația. Deci, nici contabilitatea de gestiune și nici programul informatic nu-mi furnizeaza informații, ci doar ma ajută să le culeg, să le “scriu”, să le sortez, să le prelucrez. Ca să pot oferi în final o imagine a realității fizice usor de citit pentru analist și pentru decident.

Binenteles ca se incadreaza in sintagma universal  valabila “totul este informatie”, dar  domeniul Controlului intern este déjà cuprins intr-un sistem national standardizat pe cand domeniul costurilor nu.

Controlul costurilor implica in primul rand intelegerea fenomenului fizic in procesul de productie, apoi punerea acestuia intr-o structura (schema) de functionare. Odata conturata schema generala de functionare se determina centre, noduri si sisteme de siguranta pe circuit, toate acestea fiind menite in fapt sa asigure culegerea de informatii in conditii de ordine, de adevar si de protectie a sistemului si totodata sa ofere “centre regionale de comanda” pentru punerea in aplicare a deciziilor. Rezultatul nu se găsește în aceste raportări, ci în competența și viziunea celui ce le privește.

Dacă avem o “contabilitate de gestiune” și un program informatic fără a avea un circuit funcțional, o schema de functionare, competențe de interpretare și viziune în decizie este ca și cînd am dori să mâncăm o pizza dintr-o fotografie!

copyright  www.prietendeprofesie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.